De ce laserele stomatologice Er: YAG sunt mai eficiente decât cele de tip Er, Cr: YSGG? - LiteTouch | Laser Stomatologic | Laser Chirurgical | Stomatologie Laser

De ce laserele stomatologice Er: YAG sunt mai eficiente decât cele de tip Er, Cr: YSGG?

-Studiu*-

Sistemele laser în stare solidă dopate cu erbiu au devenit un instrument consacrat în stomatologie. Cele mai utilizate două lasere Erbium în stomatologie sunt Er: YAG (2940 nm) și Er, Cr: YSGG (2790 nm), cu o diferență subtilă, dar importantă, în lungimile de undă ale laserului respectiv. Există, de asemenea, o diferență importantă în tipul de tehnologie pe care o utilizează pentru a alimenta lanternele.

 

Asemănări

Laserele dentare Er: YAG și Er, Cr: YSGG sunt foarte asemănătoare prin designul și caracteristicile lor de bază.

Ambele tipuri de laser:

 • prezintă cea mai mare absorbție a tuturor laserelor cu infraroșu din apă și hidroxiapatită și sunt astfel ideale pentru „găurirea optică” a smalțurilor, a dentinei și a umpluturilor compozite.
 • utilizează ca materiale active cristale în stare solidă, YAG sau YSGG, cu ioni de erbiu (Er3 +);
 • sunt pompate de o lampă cu bandă largă pulsate;
 • s-au dovedit a fi instrumente moderne eficiente și sigure pentru îndepărtarea cariilor dentare și pregătirea cavității;

O configurație tipică laser simplificată este prezentată mai jos.

Analiza și compararea laserelor Er: YAG și Er, Cr: YSGG utilizate în stomatologie au fost realizate pe baza rezultatelor publicate ale cercetărilor din ultimele două decenii. Datorită rolului important pe care îl poate juca metoda de generare a impulsurilor în ceea ce privește modul în care sunt utilizate laserele Erbium în setările clinice, au fost comparate laserele Erbium nu numai din punctul de vedere al materialului activ, ci și din punctul de vedere al tipului de tehnologie de generare a impulsurilor folosită.

 

VA INVITĂM SĂ URMĂRIȚI TOATE DETALIILE CARE AU STAT LA BAZA ACESTUI STUDIU AICI

 

CONCLUZII  

Conform studiului, cel mai eficient laser dentar – Er: YAG

Pentru procedurile la milimetru de exacte efectuate pe țesut dentar, laserele Erbium oferă cele mai sigure și mai eficiente soluții. Studiul a confirmat că, dintre tehnologiile cu laser Erbium disponibile, Er: YAG și Er, Cr: YSGG,

Er: YAG:

 • are caracteristicile optime de absorbție, cu ablație la rece posibilă;
 • laserele Er: YAG de ultimă generație permit controlul precis al naturii tratamentului;
 • laserul Er: YAG este ideal pentru ablația precisă a țesutului dur, dar si pentru proceduri de țesut moale coagulativ.
 • laserele Erbium și-au atins obiectivul inițial: să completeze și să îmbunătățească limitările instrumentelor mecanice clasice din cabinetul stomatologului.

*Notă:

Această cercetare a fost realizată în colaborare cu Centrul regional de competență al UE pentru inginerie biomedicală (www.bmecenter.com), coordonat de Laser and Health Academy (www.laserandhealthacademy.com), și parțial susținut de Fondul european de dezvoltare regională și Slovenia.

Pentru mai multe detalii

  94  −    =  85

  Campurile marcate cu * sunt obligatorii